Přeskočit na obsah

Hnojivo z vaječných skořápek může vážně poškodit úrodu. Vše kvůli jedné chybě

Domácí metody přípravy hnojiv nebo čisticích prostředků mají mnoho výhod. Mají však jednu nevýhodu: nemají návod k použití. Proto je snadné udělat chybu, například při použití hnojiva na bázi vaječných skořápek.

Hnojivo z vaječných skořápek

Zkušenější zahradníci sbírají vaječné skořápky už od zimy, aby z nich vyrobili domácí hnojivo. Tyto skořápky jsou skvělým doplňkem půdy pro sazenice a zahradní zeminu. Obsahují cenné minerály, zejména vápník, z něhož jsou převážně složeny.

Hnojivo z vaječných skořápek může vážně poškodit úrodu. Vše kvůli jedné chybě

Vše, co musíte udělat, je rozdrcením skořápek a rozsypaním po půdě nebo smícháním s půdou. Prášek z vaječných skořápek se smíchá s půdou a hnojí ji. Bohužel to také změní její reakci, což ne všechny druhy ovoce a zeleniny ocení.

Jaké zeleniny je vhodné hnojit vaječnými skořápkami?

Hnojení rostlin vaječnými skořápkami samozřejmě nepatří vždy do kategorie „bohužel“. Je však nutné brát v úvahu potřeby vašich rostlin, pokud jde o pH půdy, ve které rostou. Hnojivo na bázi vaječných skořápek pomůže zelenině, která má ráda neutrální nebo zásaditou reakci, a my jsme pro ni připravili místo, kde je půda kyselá.

Vaječné skořápky v půdě budou chutnat zelenině, jako je salát, okurky a fazole.

Kuchyňský odpad stimuluje růst kořenů díky obsahu vápníku. Střípky rozsypané kolem stonků odradí hlemýždě, protože pro ně představují nepřekonatelnou překážku.

Co hnojit a co nehnojit vaječnými skořápkami

Okrasné rostliny, jako jsou astry, karafiáty, tulipány a pivoňky, také milují alkalickou půdu. Bude se líbit vinné révě, ovocným stromům (například jabloním a hruškám), ale také kořenové zelenině, luštěninám a příbuzným okurkám (například cuketám).

Zvláštní pozornost si zaslouží rajčata. Rostliny můžeme hnojit vaječnými skořápkami, ale nejprve je třeba zkontrolovat pH půdy, ve které rostou. Rajčata preferují mírně kyselé prostředí s pH od 5,5 do 6,5. Pokud to s vápennými hnojivy přeženete, rajčata začnou chřadnout.

Které rostliny mají rády kyselou půdu a nesnášejí vaječné skořápky? Především všichni milované jahody a maliny, rybíz a borůvky.

Také nehnojíme vřesem, konvalinkami nebo orchidejemi, stejně jako jehličnatými a jehličnatými stromy. Máme pro ně ještě jeden zdroj potravy, také přímo z kuchyně: kávovou sedlinu.

Kávová sedlina jako hnojivo

Hnojivo z vaječných skořápek může vážně poškodit úrodu. Vše kvůli jedné chybě

Kávová sedlina se připravuje ještě jednodušeji než vaječné skořápky , pokud je to vůbec možné. Stačí je na chvíli nasbírat a poté zalít vodou – přibližně 1 šálek mleté kávy na 10 litrů vody. Použitou sedlinu můžete také vysušit a rozsypat kolem květin.

Stejně jako rozhazováním vaječných skořápek hnojíme půdu. K rozemletí na prášek můžete použít mlýnek na kávu nebo mixér. Je však třeba dávat pozor, abyste nepoškodili nože tvrdými okraji skořápek.