Kedlubna je chutná a zdravá. Ale jen pokud není dřevnatá. Abyste toho dosáhli, musíte znát malé tajemství, na které je třeba dávat pozor, a vaše kedlubna bude nejchutnější v okolí!
Na kedlubnu nebudete muset dlouho čekat, protože je to jedna z nejranějších zelenin, které se sklízejí. Je velmi chutná syrová, ale lze ji také použít jako náplň, jako zeleninu nebo do polévky. Jelikož je zjevně nejchutnější, když poprvé dozraje, dejme jí šanci vyrůst v zahradě, abychom ji mohli co nejdříve ochutnat. Je však důležité vědět, jak o kedlubnu pečovat, pokud nechcete, aby byla dřevnatá.
Jak pěstovat kedlubnu ve vaší zahradě
Pěstování kedlubny nevyžaduje žádné speciální odborné znalosti ani přípravu, ale existuje několik malých triků, které je dobré znát, aby byla kedlubna opravdu chutná a ne dřevnatá. Stonek kedlubny se nad povrchem země zesiluje a tvoří masitý hlízu. Nejedná se o hlízu v botanickém smyslu, ale pěstujeme ji právě tak, protože jíme právě tuto její část.
1. Sazenice kedlubnu je třeba vysadit brzy na jaře, v dubnu , kdy již nejsou očekávány mrazy, ale kedlubnu lze vysadit i později, dokonce i na začátku podzimu, aby nikdo nezmeškal správný okamžik. Aby se zabránilo poškození sazenic, je vhodné půdu postříkat fungicidem a prokypřit.
2. Pokud je teplota pro kedlubnu příliš nízká, rychle vyklíčí a nevytvoří hlízy. Pokud je však teplota příliš vysoká, hlíza bude také nedostatečně vyvinutá a soustředí veškerou energii na růst listů.
3. Vzhledem k tomu, že kedlubna má malé kořeny, přijímá potřebné živiny z malého množství půdy . Proto je obzvláště důležité pěstovat ji v půdě bohaté na živiny s dobrou schopností zadržovat vodu.
4. Dávejte také pozor, abyste kedlubnu nesázeli pod stromy nebo jiné rostliny, které vytvářejí stín , protože to donutí rostlinu hledat světlo, kvůli čemuž se vytáhne a její hlízy zůstanou nedozrálé. Sazenice vysazujte ve vzdálenosti 40 x 20 cm. Je důležité, aby půda nikdy nevyschla a aby byla kyprá a zbavená plevele.
5. Kedlubna není samostatná rostlina, proto ji můžete bez obav vysazovat na zahrádce vedle jiných druhů zeleniny. Má ráda společnost měsíční ředkvičky, ale ani rajčata, paprika a lilek jí nevadí.
6. Pokud chceme kolrabi na zimu, semena je třeba zasít v květnu nebo červnu. Tato kolrabi budou mnohem plnější než jejich rané soukmenovce. Vysazené sazenice je však třeba pravidelně zalévat a kypřit, aby plevele nebrali rostlinám živiny. Pokud chcete kedlubny skladovat na zimu, můžete je uložit do písku, ale pravidelně kontrolujte, zda jsou celé a zda zdravé rostliny nejsou zkažené špatnými hlízami.
7. Rané odrůdy lze sklízet, když jejich hlízy dosáhnou průměru 6–8 cm, pozdní odrůdy se sklízejí, když dosáhnou průměru 8–12 cm. Při sklizni vytrhněte rostliny i s kořeny, poté odtrhněte listy a kořeny odřízněte nožem.
Udělejte to, abyste zabránili zdřevěnění kedlubnu.
1. Pokud kedluben nezaléváte pravidelně, suché podmínky prodlouží jeho vegetační období, v důsledku čehož zdřevnatí. Proto pokud jej budeme pravidelně zalévat a podporovat jeho rychlý vývoj, můžeme zabránit jeho zdřevěnění. To je také důležité, protože kedlubna má velmi povrchní kořeny, a proto potřebuje neustálou zálivku. Pokud však zajistíte pravidelnou zálivku, hlíza zůstane jemná, bude se dát mnohem rychleji uvařit, bude mnohem chutnější a nezdřevnatí. Při nerovnoměrné zálivce však může snadno prasknout, proto je pravidelnost zálivky rozhodující. Dřevnatost začíná ve spodní části hlízy, proto právě zde můžeme zkontrolovat, jak je zelenina jemná. Pokud nůž do hlízy vnikne bez odporu, rostlina není dřevnatá.