Mini kiwi, také známé jako Actinidia arguta, získává na popularitě díky svým mimořádně zdravým a dekorativním plodům. Rostlina je mrazuvzdorná, snadno se pěstuje a dobře vypadá jak v zahradách, tak na balkonech. Představujeme osvědčené odrůdy, pravidla péče a nutriční vlastnosti.
Mini kiwi (Actinidia arguta) – hit v zahradách.
Actinidia arguta je druh rostoucí v chladných lesích východní Asie, kde se přizpůsobil přežití v extrémních podmínkách, včetně mrazů do -30 °C . V současné době je mini kiwi díky své mrazuvzdornosti a rychlému růstu jednou z nejoblíbenějších ovocných rostlin pro zahrady v mírných oblastech. Délka révy může dosáhnout 6–8 metrů a roční přírůstek dosahuje dvou metrů. Její plody, připomínající hrozny, nevyžadují čištění, mají tenkou, hladkou slupku a v závislosti na odrůdě intenzivně zelenou nebo fialovou barvu .
V amatérských zahradách se mini kiwi ukazuje jako mimořádně funkční rostlina – nejen díky svým nízkým nárokům, ale také díky rychlému nástupu plodnosti . První sklizeň lze získat již tři roky po výsadbě a v následujících sezónách může rostlina dát až 15 kg plodů ročně. V období květu se objevují drobné bílo-krémové květy, které lákají opylovače. Na podzim listy některých odrůd výrazně mění barvu, což vizuálně obohacuje květinové záhony .
Navzdory obecné odolnosti vůči chladu jsou mladé pupeny tohoto druhu obzvláště citlivé na pozdní jarní mrazy, proto je vhodné keře vysazovat na relativně teplých a chráněných místech – nejlépe u jižních stěn budov , kde je mikroklima příznivější a rostliny jsou chráněny před studenými poryvy větru. Díky rychlému růstu a hustému olistění je aktinidia ideální jako přírodní kryt – může růst nad pergolami, altány nebo ploty a vytvářet živé zelené stěny .
Zajímavé odrůdy mini kiwi
Mezi četnými odrůdami mini kiwi, které jsou na trhu k dispozici, „Issai“ je považována za jednu z nejvhodnějších pro pěstování . Tento hybrid pocházející z Japonska byl vytvořen křížením dvou druhů aktinidií: A. arguta a A. polygama. Je samosprašný, což znamená, že nepotřebuje opylovače , i když jeho výsadba v blízkosti samčího druhu, například „Weiki M“, umožňuje získat výrazně větší plody a zvýšit celkovou výnosnost. Keř dorůstá do výšky asi 4 metry, takže dobře vypadá i na malých pozemcích, balkonech a terasách – zejména pokud je opatřen pevnými oporami v podobě mřížoví nebo plotu. Plody se zelenou slupkou, dlouhé asi 3 cm, se sklízejí v září a obsahují velké množství vitamínu C – několikanásobně více než citrusové plody .
Lidé, kteří hledají rostlinu s dekorativní hodnotou, často volí odrůdu „Dr Szymanowski“. Tato odrůda patří k pestrolistým druhům, jejichž listy začínají měnit barvu v květnu – nejprve jsou bílé, poté růžové, čímž vytvářejí atraktivní, neobvyklou barevnou paletu . Vinná réva je hermafrodit, to znamená, že má jak samčí, tak samičí květy. Roste mírně (do 3–4 metrů), dozrává brzy, na konci srpna, dobře snáší nízké teploty – odolává mrazům až do -30 °C .
V kategorii odrůd s červenou slupkou a dužinou vynikají zejména „Weiki“ a „Purpurna Sadowa“ . První z nich je ženská odrůda, která vyžaduje opylovače, ale odměňuje zahradníka vysokou výnosností – plody dozrávají v polovině září a dospělá réva dosahuje délky až 8 metrů. Druhá z uvedených odrůd, ukrajinská „Purpurna Sadowa“, potěší svou intenzivní fialovou barvou nejen zvenčí, ale i uvnitř, což ji činí obzvláště atraktivní pro zpracování – zejména pro výrobu džusů a vín .
Jak pěstovat mini kiwi – nejdůležitější pravidla
Mini kiwi roste nejlépe na slunných nebo mírně zastíněných místech chráněných před chladnými větry, zejména severními. Takové mikroklima přispívá k rovnoměrnému zrání plodů a jejich lepší barvě, což je zvláště důležité pro červenoplodé odrůdy. Rostlina preferuje lehkou, propustnou půdu s vysokým obsahem humusu a mírně kyselým pH – ideální pH je v rozmezí 5,5–6,5 .
Doporučená vzdálenost mezi rostlinami při výsadbě je 2,5–3 metry, každá z nich musí mít pevnou oporu (dřevěný rám, pergolu nebo mřížku). Mini kiwi roste intenzivně – roční přírůstek dosahuje 2 metrů – proto je pravidelné prořezávání velmi důležité. První tvarování se provádí v zimě druhého roku po výsadbě, zkrácením hlavního výhonku nad 8–10. pupenem. V létě se boční výhonky zkrátí, přičemž se ponechá asi 6 listů, což zlepšuje přístup světla do středu keře a zvyšuje počet květních pupenů na dvouletých výhoncích .
V období bez srážek potřebuje tento druh pravidelnou zálivku – doporučuje se zalévat 1–2krát týdně, pokaždé v množství asi 20–30 litrů na rostlinu. Na jaře je třeba použít vícesložkové hnojivo s omezeným množstvím dusíku – při amatérském pěstování stačí dvě dávky v intervalu jednoho měsíce. Poslední dávku hnojiva je třeba aplikovat nejpozději v polovině června, aby rostlina stihla dokončit růst před nástupem podzimu. Nemoci jsou způsobeny hlavně nadměrnou vlhkostí – největší hrozbu představuje šedá plíseň (Botrytis cinerea) a phytophthora, která napadá kořeny .
Jaké vlastnosti má mini kiwi?
Aktinidie se vyznačuje mimořádně vysokým obsahem vitamínu C – 100 gramů čerstvých plodů obsahuje 300 až 340 mg , což je několikrát více než v pomerančích nebo citrónech . Kromě toho bobule obsahují vitamíny E, K a foláty, které podporují mimo jiné krevní systém. Cennými složkami jsou také draslík, který reguluje krevní tlak, a mio-inozitol (vitamín B8), který se podílí na metabolismu tuků a cukrů.
Díky nízké energetické hodnotě – asi 52 kcal na 100 g – se ovoce dobře hodí do dietního a sportovního jídelníčku . Odrůdy s červenou dužinou obsahují antokyanové pigmenty a všechny odrůdy jsou bohatým zdrojem polyfenolů – sloučenin známých pro své protizánětlivé účinky. Lutein pomáhá udržovat dobrý stav sítnice a aktinidin, enzym přítomný také ve velkých kiwi, usnadňuje trávení bílkovin a zlepšuje činnost trávicího systému .
Mini kiwi se konzumují bez slupky, protože tenká, hladká slupka je jedlá a neobsahuje chloupky. Jsou také vhodné ke zpracování – lze je sušit, vyrábět z nich džemy a želé a také fermentovat na víno. Plody jsou klimakterické, to znamená, že po sklizni pokračují v zrání. Pokud se sklidí v technicky zralém stadiu a skladují se při teplotě blízké nule, mohou zůstat čerstvé až několik týdnů .