Okurky patří mezi nejrozšířenější zeleninu pěstovanou v České republice. Ceníme si je pro jejich chuť, nízkou kalorickou hodnotu a nutriční hodnotu. Pěstování okurek nemusí být složité a s trochou znalostí si můžete vychutnat vlastní úrodu přímo ze zahrady nebo dokonce z balkonu. Jak správně sázet okurky, kdy to dělat a jaké odrůdy vybrat, abyste nebyli zklamáni hořkou chutí?
Kdy a jak sázet okurky? Teď je ten nejlepší čas.
Okurky jsou teplomilné rostliny, proto je nejlepší začít s jejich pěstováním v zemi v druhé polovině května nebo na začátku června, kdy teplota půdy a vzduchu přesáhne 12 stupňů Celsia. Pokud začínáte se sazenicemi, je nejlepší zasít semena do květináčů v dubnu. Před přesazením sazenic do půdy je třeba je otužit – nechat několik dní venku, aby si postupně zvykly na podmínky zahrady.
V závislosti na zvoleném způsobu pěstování – „plochém“ nebo na opoře – je třeba upravit vzdálenost mezi sazenicemi. Při pěstování okurek na plazivých rostlinách by vzdálenost mezi nimi měla být nejméně jeden metr, při pěstování na oporách stačí 50 centimetrů. Nejlepší je vysazovat rostliny do stejné hloubky, v jaké rostly dříve, a snažit se přitom nepoškodit kořenový bal. Ihned po výsadbě je třeba je hojně zalít.
Klíčové podmínky pro získání zdravých plodin. Jak se starat o okurky?
Okurky rostou nejlépe na úrodné, dobře hnojené půdě – vynikajícím řešením je přidání kompostu na místo výsadby. Pravidelná zálivka je velmi důležitá – příliš suchá půda vede k opožděnému růstu, žloutnutí listů a výraznému snížení výnosu. Je také třeba mít na paměti, že okurky nemají rády přesazování, proto je nejlepší je vysévat do větších květináčů, které budou sloužit jako „hnízda“ pro výsadbu celé rostliny.
Správná péče – zalévání, kypření půdy a odstraňování plevele – zajistí bohatou a zdravou úrodu. Stojí za zvážení možnost pěstování okurek na opoře – usnadňuje to sklizeň, zlepšuje cirkulaci vzduchu a snižuje riziko vzniku plísňových chorob.
Jakou odrůdu okurek vybrat? Zde jsou ty nejchutnější
Mezi polními okurky jsou nejvíce doporučovány odrůdy F1, které jsou výsledkem křížení nejlepších odrůd. Vyznačují se větší odolností vůči chorobám, lepšími chuťovými vlastnostmi a menší tendencí k hořkosti.
Pro amatérské pěstování stojí za zvážení mimo jiné:
- F1 Líder – raná odrůda, ideální pro konzervování;
- Soplica F1 – středně raná, odolná vůči plísňovým chorobám, výborně se hodí k nakládání;
- Paris F1 – plodí od července do září, hodí se jak do salátů, tak ke konzervování;
- Cesar F1 – středně raná, ideální k nakládání a konzervování.