Jahody jsou jedním z nejoblíbenějších a nejchutnějších letních plodů. Pokud si chcete vychutnat jejich chuť i mimo sezónu, můžete je zmrazit. Je však třeba dodržovat určitá pravidla, jinak po rozmrazení produktů můžeme být zklamáni.
Léto má svá pravidla. Mnozí ho oceňují pro dlouhé slunečné dny. Jiní milují tuto roční dobu pro čerstvé, sladké ovoce . Ačkoli nemůžeme například uložit počasí do sklenice, můžeme si vystačit s jídlem. Není nic lepšího než jíst jahody uprostřed zimy. Někomu se to může zdát jako sporný nápad, ale věřte mi, že pokud ovoce správně zmrazíte, bude stejně chutné jako v létě. Ukážeme vám, jak by měl tento proces vypadat.
Jak zmrazit jahody? Máte jahody před zmrazením umýt? Dodržujte tyto tři pravidla
Zmrazování potravin je kromě jiného skvělý způsob, jak prodloužit čerstvost produktu. V případě ovoce nám tato metoda umožňuje vychutnat si jeho sladkost i mimo sezónu. Bohužel, produkt, který není na tento postup dobře připraven, může po rozmrazení ztratit své chuťové vlastnosti. V případě jahod dochází velmi často k jejich zředění vodou, což nakonec vede k tvorbě dužiny namísto pevných plodů. Jak tedy zmrazit úrodu červené letní zeleniny? Je třeba dodržovat tři pravidla. Prvním a nejdůležitějším krokem při zmrazování je výběr vhodných vzorků . Poškozené, měkké a přezrálé jahody je třeba použít k přípravě například marmelády, kompotu nebo k okamžité konzumaci. Do mrazáku by se měly ukládat pouze čerstvé, pevné produkty. Druhé pravidlo se týká přípravy ovoce. Mnozí lidé dávají přednost ořezání stonků před umytím. To je základní chyba , protože při mytí se do jahod dostane voda, která po rozmrazení zkazí konzistenci letní úrody. Plody, které jsme vybrali k zamrazení, je třeba omýt v studené vodě a opatrně je otočit rukou
Jak zmrazit čerstvé jahody?
Posledním krokem je vložení ovoce do mrazicího boxu. Než každou pochoutku vložíte do sáčku, nejprve jahody rozložte jednotlivě na podnos tak, aby se nedotýkaly. Poté je ochlaďte v mrazicím boxu po dobu 1–2 hodin. Po uplynutí této doby, kdy ovoce mírně zmrzne, je můžeme vložit do obalů. Tím se zabrání jejich rozmačkání a uvolnění šťávy . Takto připravené rostlinné produkty si zachovají veškerou chuť. Při rozmrazování je však třeba s nimi zacházet opatrně. Zjistěte, co musíte udělat, aby vaše úsilí při mražení nepřišlo vniveč.
Jak rozmrazit jahody? Rychle neznamená dobře
Ačkoli se rozmrazování potravin na první pohled může zdát jako jednoduchý úkol, ve skutečnosti to vyžaduje o něco více úsilí než pouhé vyndání potravin z ledničky. Obvykle, když spěcháme, rozmrazujeme zmrazené potraviny mimo ledničku, abychom proces urychlili. To je chyba, protože v takovém případě může jídlo ztratit značnou část své nutriční hodnoty. Nejlepší způsob je postupně zvyšovat teplotu, tj. přesunout jahody z mrazáku do ledničky . Dobrým zvykem je posypat je cukrem, který ovoce dodatečně ochrání před nadměrným působením kyslíku. Pokud plánujete jahodovou hostinu v zimě, je nejlepší začít s rozmrazováním den předem.