Nejenže je efektní ozdobou balkonů a zahrad, ale také je to zelenina, kterou si cení po celém světě. Batát, známější pod názvem sladká brambora, se vyznačuje rychlým růstem, dekorativními listy a univerzálním použitím – jak v rostlinných kompozicích, tak na talíři. Jeho výhonky a hlízy jsou jedlé a mladé listy jsou v některých zemích považovány za skutečnou delikatesu. Je však třeba vědět, že ne každá odrůda se hodí do kuchyně – některé byly vyšlechtěny výhradně pro svůj vzhled.
Okrasné odrůdy bramborové révy, známé také jako batát nebo jam, se v posledních letech stále častěji objevují na balkonech a terasách. Není divu – tato rostlina nejen rychle roste, ale také potěší svými barevnými listy a zajímavým tvarem. Stačí mu zajistit vhodné podmínky, aby v létě vytvořil bohaté, dekorativní kaskády zelené nebo fialové barvy. Zajímavé je, že tento název zahrnuje také odrůdy pěstované pro jejich jedlé hlízy, které byly po staletí důležitou ingrediencí v mnoha kuchyních světa. V naší zemi je pěstování batátu stále ještě okrajovou záležitostí, ale jeho dekorativní odrůdy si získaly pověst jedné z nejzajímavějších alternativ klasických balkonových rostlin .
Batát, nebo bramborová vlčí bobule. Dekorativní rostlina do zahrady a na balkon
Batát ( Ipomoea batatas ) patří do čeledi svlačcovitých a získal si uznání nejen jako chutná zelenina , ale i jako ozdoba balkonů, teras a městských záhonů . Roste rychle a bohatě, proto vypadá skvěle v závěsných květináčích, kde se jeho listy mohou volně spouštět. Potřebuje pouze slunné a teplé místo a úrodnou půdu a bude vás těšit celé léto. Nebojí se horka, ale vysychání – pak listy začnou vadnout a opadávat.
V českém klimatu je batát nejčastěji považován za jednoletou rostlinu, i když je možné zkusit ho přes zimu uchovat v chladné, světlé místnosti. Samotné hlízy je obtížnější přes zimu uchovat – rychle se kazí nebo vysychají. Kdo chce rostlinu rozmnožit, může tak učinit řízky nebo semeny, i když ty jsou náročnější.
Sladké brambory: exotická chuť a barevná alternativa k bramborám. Nejen na ozdobu
Batát je také zelenina, která se již tisíce let objevuje na našich talířích, zejména v Latinské Americe a Asii . Hlízy jsou sladké a výživné. Je však třeba mít na paměti, že ne všechny okrasné odrůdy jsou jedlé – mnoho z nich má příliš tvrdé nebo nevýrazné kořeny. Zajímavé je, že v některých zemích jsou listy a výhonky považovány za skutečnou delikatesu – podávají se dušené nebo smažené na olivovém oleji. Batát se do Evropy dostal díky Kolumbovi a od té doby si získal uznání nejen v kuchyni, ale i v zahradnictví. Dnes se módní okrasné odrůdy se salátovými, fialovými nebo téměř černými listy často objevují v kompozicích s muškáty a petúniemi. Je to ideální volba pro ty, kteří hledají něco efektního a snadného na pěstování.