Přeskočit na obsah

Vaše jahody nejsou dost sladké? Takto můžete změnit jejich chuť před sklizní

Jahody z vlastní zahrady jsou opravdovou delikatesou s jedinečnou chutí a vůní. Bohužel ne každá plodina dává šťavnaté a velmi sladké plody. Záleží to mimo jiné na odrůdě, zálivce a slunečním záření. Sladkost jahod závisí také na hnojení. Nemusíte hned sahat po kupovaných přípravcích, protože přírodní řešení najdete i doma.

V létě není nic chutnějšího než sladké jahody. Abyste si byli jisti, že takové budou i ty z vaší úrody, je dobré vědět, čím je hnojit. K tomu není nutné sahat po chemických roztocích, protože ekologické metody také přinesou uspokojivé výsledky. Jedna z nich bude fungovat zejména na sladkost jahod. Je důležité ji použít 2–3 týdny před sklizní.

Vaše jahody nejsou dost sladké? Takto můžete změnit jejich chuť před sklizní

Co určuje sladkost jahod? Klíčové otázky

Sladkost jahod je základem úspěšné sklizně. Závisí na mnoha faktorech, včetně biologických a ekologických. Odrůda má rozhodující význam, protože se liší obsahem cukru. Dezertní odrůdy jsou obvykle sladší než průmyslové nebo zpracovatelské odrůdy.

Důležité je také počasí. Jahody potřebují hodně slunečního světla, aby mohly produkovat cukr. Pravidlo je tedy jednoduché – čím více slunce, tím sladší jahody. Důležitá je také hydratace, která by měla být mírná a pravidelná. Příliš mnoho vody bohužel vede k ředění cukrů, což jahody zbaví sladkosti.

Jejich sladkost závisí také na složení půdy. Rostlina potřebuje vyvážený poměr živin a pH půdy, aby mohla produkovat chutné a sladké plody. Proto musí být půda bohatá na minerály, jako je draslík, fosfor a vápník. Nedostatek draslíku například vede k menším, méně aromatickým a kyselým plodům. Proto je dobré vědět, čím půdu hnojit, aby byla sklizeň jahod šťavnatá a sladká .

Jak udělat jahody sladké? Roztok – přírodní zdroj draslíku

Vaše jahody nejsou dost sladké? Takto můžete změnit jejich chuť před sklizní

Pokud chcete podpořit sklizeň jahod, aby plody byly šťavnaté a sladké, je dobré je před sklizní podpořit přírodní dávkou draslíku. Ukazuje se, že ho lze snadno zajistit pomocí… dřevěného uhlí. Stačí ji nasbírat z krbu nebo kamen a získáte domácí recept na sladké jahody. Je to proto, že je zdrojem snadno stravitelného draslíku, který ovlivňuje konečnou chuť plodů.

Tento prvek ovlivňuje proces zrání, zvyšuje koncentraci cukrů v plodech a reguluje vodní režim rostlin . Jedná se o 100% organický roztok bez obsahu dusíku, což z něj činí dobrou podporu i v posledních fázích pěstování, tj. těsně před dozráním plodů. Lze jej použít i 2 týdny před plánovanou sklizní.

K tomu je třeba shromáždit popel z čistého, nebroušeného dřeva, bez jakýchkoli barev a laků. Popel jednoduše rozsypejte pod jahody, tj. rozprostřete jej v tenké vrstvě kolem každého keře a opatrně promíchejte s půdou pomocí motyky nebo hrábě. Pro zesílení účinku je vhodné rostliny zalít, aby se usnadnilo pronikání draslíku do kořenů. Tento postup s použitím dřevěné popela by se měl provádět pouze jednou během období plodnosti, aby se nezvýšila hodnota pH půdy, což by jahodám rozhodně neprospělo.