Přeskočit na obsah

Jak klíčit semena doma?

Klíčená semena jsou ceněna pro své výživné vlastnosti a dekorativní vzhled. Můžete si vyrobit vlastní klíčky a výhonky. Jaká je technika jejich klíčení doma? Jaká bezpečnostní opatření je třeba dodržovat? Řekneme vám vše o procesu klíčení a metodě, kterou je třeba použít.

Stručný obsahCo jsou naklíčená semena?Klíčení doma: jak pěstovat semena?Bezpečnostní opatření před konzumací naklíčených semen

Co jsou naklíčená semena?

Naklíčená semena jsou semena, která byla naklíčena pro konzumaci. Mají mnoho zdravotních výhod, zejména díky vysokému obsahu živin. Téměř všechna semena (kromě semen lilku a rajčat, která jsou toxická) lze naklíčit.

Jak klíčit semena doma?

Jaká semena lze konzumovat?

Konzumovat lze několik druhů semen :

  • Semena koření: kmín, koriandr, fenykl, pískavice řecké seno, petržel atd.;
  • Obiloviny: amarant, oves, pšenice, polenta, kamut, kukuřice, proso, ječmen, quinoa, rýže, pohanka, žito;
  • Semena zeleniny a luštěnin: vojtěška , adzuki, řepa, brokolice, mrkev, celer, zelí (čínské, červené, bílé), špenát, čočka, tuřín, hrách, cizrna, ředkvičky (růžové, černé), pórek, česnek, cibule, řeřicha atd.;
  • Olejniny: mandle, slunečnice.

Klíčení doma: jak pěstovat semena?

Zde je 5 kroků, jak si doma sami naklíčit semena.

Krok 1: Namáčení semen

Nejprve si nezapomeňte důkladně umýt ruce před prací se semeny.

Namočte 1-2 lžíce naklíčených semen do vody na 4-5 dní. Nejměkčí jsou vojtěška (lucerna), nejostřejší jsou pórek a ředkvičky, zatímco semena pšenice a ovsa mají velmi jemnou chuť.

Krok 2: Slijte tekutinu ze semen

Následujícího rána semena sceďte na cedník.

Krok 3: Klíčení semen

Semena vložte do klíčící nádoby. Nebo je vložte do skleněné nádoby nebo košíku do parního hrnce. Rozložte je v dostatečné vzdálenosti od sebe, aby byla zajištěna cirkulace vzduchu. Prvních několik dní je můžete přikrýt gázou.

Krok 4: Každodenní proplachování semen.

V závislosti na druhu semen může klíčení trvat 2 až 15 dní. Aby semena vyklíčila, propláchněte je ráno a večer vodou o pokojové teplotě. Poté je umístěte do dobře osvětlené místnosti, ale mimo přímé sluneční světlo. Chraňte je také před průvanem a prudkými teplotními výkyvy.

Krok 5: Konzumace a skladování naklíčených semen

Naklíčená semena před konzumací opláchněte a osušte. Pokud je chcete uchovat na několik dní (maximálně 5, poté ztrácejí své výživné vlastnosti), skladujte je v uzavřené nádobě.

Nezapomeňte umýt a vyvařit nádoby a sklenice použité k výrobě.

Jak klíčit semena doma?

Bezpečnostní opatření před konzumací naklíčených semen

Vaše semena naklíčila! Před konzumací dodržujte několik pravidel, abyste předešli jakémukoli riziku:

  • Některá semena nejsou jedlá: semena rajčat, lilku, papriky, brambor a rebarbory by se neměla klíčit;
  • U naklíčených semen vždy existuje bakteriologické riziko . Proto je z preventivních důvodů lepší nedávat je dětem do dvou let;
  • Jsou velmi bohaté na vlákninu , proto je lepší nekonsumovat naklíčená semena několik dní po gastroenteritidě .

Poznámka: Semena je nejlepší kupovat v specializovaných obchodech.