Přeskočit na obsah

Od té doby, co jsem začal používat tento starý přírodní trik, který používali již staří lidé, už mšice nemám.

S příchodem jara se mšice opět objevují po stovkách. Během několika dní se usadí na mladých výhoncích, jemných listech a stoncích nejzranitelnějších rostlin. Prvními oběťmi se stávají růžové keře, fazole, rajčata a fazole. Tváří v tvář této invazi se mnoho zahradníků uchyluje k přírodním komerčním produktům nebo, co hůře, k chemickým ošetřením, která jsou z dlouhodobého hlediska často neúčinná. Existuje však jednoduchá staromódní metoda, jak se jich zbavit a zároveň respektovat přírodu.

Přírodní hnojivo z kopřiv, staromódní prostředek

Před érou pesticidů se zahradníci spoléhali na přírodní a bezplatné řešení: hnojivo z kopřiv. Tento přípravek byl považován za nenahraditelného spojence. Stačilo jen nasbírat mladou kopřivu, nahrubo ji nasekat a ponořit do dešťové vody v uzavřeném kbelíku, chráněném před světlem. Během jednoho až dvou týdnů směs fermentuje, vydává silný, ale charakteristický zápach a stává se vynikajícím prostředkem proti mšicím.

Od té doby, co jsem začal používat tento starý přírodní trik, který používali již staří lidé, už mšice nemám.

Dvojí účinek: odpuzující a tonizující

Tento tekutý hnůj se po přefiltrování a zředění nastříká na listy napadených rostlin. Působí především jako vysoce účinný přírodní repelent, který odpuzuje mšice, aniž by rostlinám ublížil. Ale hraje také roli hnojiva: je bohatý na dusík, železo a minerály, posiluje vitalitu a odolnost plodin. Listy jsou silnější, stonky energičtější. Jedná se o kompletní ošetření bez jakýchkoli syntetických produktů.

Chraňte přirozenou rovnováhu zahrady

Kromě pravidelného ošetřování je použití kopřivového hnoje součástí širšího pojetí zahradnictví založeného na respektu k ekosystému. Staří lidé věděli, že mšice nikdy úplně nezmizí, ale lze je kontrolovat přirozeným způsobem. K tomu je důležité přilákat její přirozené nepřátele, jako jsou berušky, šidélka, sýkorky a dokonce i některé druhy mravenců. Výsadbou rozmanitých živých plotů, medonosných květin a vyhýbáním se drsným metodám ošetřování přispíváme k užitečné biologické rozmanitosti.

Jednoduchý, ekonomický a ekologický rituál

Výroba vlastního tekutého hnojiva nevyžaduje drahé vybavení ani pokročilé znalosti. Vše, co potřebujete, je kbelík, několik kopřiv a trochu trpělivosti. Když je tekutina hotová, pečlivě ji přefiltrujte a zřeďte vodou v poměru přibližně jedna část tekutého hnojiva na deset částí vody. Aplikujte nejlépe ráno nebo pozdě večer, vyhněte se silnému slunečnímu záření. Dvě nebo tři aplikace stačí k tomu, abyste zaznamenali výrazné zlepšení. Po zbytek sezóny nechte přírodu dělat svou práci.

Návrat k základům

Od té doby, co jsem začal používat tento starý přírodní trik, který používali již staří lidé, už mšice nemám.

Dnes získává znovuobjevení těchto starodávných praktik nový význam. Kopřivový hnůj představuje odpovědnější a šetrnější přístup založený na pozorování a úctě k živým bytostem. Cílem není za každou cenu vymýtit mšice, ale zabránit jejich nevyváženému rozmnožování. Posílením rostlin a umožněním přirozeným predátorům dělat svou práci získáte zdravou, produktivní a zářivou zahradu.

Zkušenosti našich předků jsou aktuální i dnes.

Ve světě, kde dominují rychlá řešení, nám tato starodávná metoda připomíná, že čas, trpělivost a pozornost k přírodě jsou často tím nejlepším lékem. Přírodní hnojivo z kopřiv nestojí nic, neznečišťuje životní prostředí a, co je nejdůležitější, funguje. Je čas oživit tuto cennou znalost předávanou z generace na generaci a vrátit jí místo v našich zahradách.