Moje rajčata toto hnojivo velmi milují – jsou sladká, šťavnatá a chutná. Také ráda používám tato hnojiva, protože jsou nejen účinná, ale i ekonomická. Chemické přípravky z obchodu mi nevyhovují – volím přírodní hnojiva, která pomáhají mým rostlinám růst zdravě a nebýt náchylné k chorobám.
Už několik let používám stejné hnojivo a dokonce jsem zapomněla, co je to plíseň. Dříve jsem hledala recepty v článcích, ale teď mám osvědčené a účinné metody. Nastal čas podělit se o tyto znalosti s ostatními.
Příčiny plísně: nesprávný osev, hustá výsadba rostlin, nesprávné prořezávání listů a postranních výhonků, nadměrné zalévání. Onemocnění se projevuje změnou barvy listů a výskytem tmavých skvrn na stoncích a plodech.
Hnojivo č. 1 pro rajčata.
Mléko s přídavkem jódu – spolehlivá ochrana proti plísni, jedno z mých oblíbených hnojiv, které je třeba používat opatrně. Jód účinně chrání před chorobami rostlin a nezpůsobuje závislost, proto jej lze používat pravidelně, což je výhodné a odlišuje jej od moderních chemických fungicidů.
Je důležité dbát na bezpečnost dávky jódu, který je snadno vstřebatelný kořenovým systémem rostlin a ošetření nezpůsobuje popálení listů. Tento produkt je bezpečný pro hmyz, půdu i člověka a prakticky se nevstřebává listy.
Směs mléka a jódu je ideálním prostředkem pro prevenci plísní, zejména pokud je ošetření prováděno před výskytem plísní na rostlinách. Pokud je čas ztracen, roztok pomáhá zastavit šíření infekce na zdravé rostliny, ale neléčí keře, které jsou již napadeny plísní.
Pro větší účinnost se doporučuje nejprve smíchat mléko s jódem a poté zředit vodou na požadovanou koncentraci, aby se jód neodpařil. Vznikající chelát zajišťuje interakci jódu s bílkovinami mléka.
Po ošetření se na listech vytvoří ochranný film, který brání pronikání spór plísně do tkání rostlin a brání jejich růstu.
Je důležité hnojivo rovnoměrně rozložit na rostliny, se zvláštním důrazem na spodní stranu listů. Doporučené množství roztoku pro ošetření plochy 3×6 m je 10 litrů.
Použití lepidla se nedoporučuje, protože mléko dobře přilne k listům a voda se odpaří a zanechá ochranný film.
Pro přípravu roztoku se doporučuje následující dávkování:
- 40 kapek jódu (nebo 2 ml, pokud nemáte pipetu);
- 9 litrů vody;
- 1 litr mléka.
Nejprve se do nádoby nalije mléko, poté se přidá jód a vše se důkladně promíchá. Roztok by se měl použít ihned po přípravě, bez jakýchkoli podmínek skladování. Po použití rozprašovač důkladně omyjte.
Ošetření se doporučuje provádět jednou za 14 dní, střídavě s jinými hnojivy. Podobně lze toto hnojivo použít k hnojení okurek, lilku a papriky.
Horní hnojení č. 2.
Základem mého hnojiva je syrovátka, kterou získávám zmrazením kysaného mléka nebo kefíru a po zmrazení ji přecedím. Získanou tvarohovou směs používám v kuchyni a syrovátka se stává ideálním hnojivem pro zeleninu.
Stojí za zmínku, že není nutné kupovat hnojiva s mikroelementy, protože syrovátka obsahuje všechny látky potřebné pro rostliny, které jsou snadno vstřebatelné kořenovým systémem.
Pokud mám dostatek syrovátky, postřikuji jí všechny své plodiny, nejen rajčata, a vždy získám bohatou úrodu.
Můj recept na hnojivo je následující:
- 1 litr vody;
- 100 ml syrovátky přeceďte přes hustou látku.
Při postřikování se snažím rostliny zcela pokrýt. Frekvence použití – jednou za 14 dní, střídám s hnojením mlékem a jódem.
Mohu vás ujistit, že moje hnojivo je naprosto účinné a při pravidelném používání přináší vynikající výsledky.