Okurky patří mezi nejžravější rostliny v našich zahradách. Mají mnoho výhonků a listů, intenzivně kvetou a bohatě plodí, což vše vyžaduje velké množství energie. Z tohoto důvodu je musíme zásobovat velkým množstvím živin. Jak je přirozeně hnojit? Představujeme nejlepší domácí hnojiva pro okurky.
Výsev okurek po 15. květnu
Okurky pocházejí z jižní Asie, konkrétně z Indie, kde je klima teplejší než u nás. V našich zeměpisných šířkách je nelze vysévat přímo do půdy brzy na jaře, protože jsou velmi citlivé jak na mrazy, tak na velké teplotní výkyvy, kterým jsou v tomto období vystaveny.
Nejbezpečnější je vysévat extrémně teplomilné okurky po 15. květnu, tj. po takzvané studené vlně, kdy se půda ohřeje na teplotu kolem 12 °C a riziko náhlého ochlazení je malé.
Jak vysévat okurky? Začněme výběrem slunného, snadno prohřívaného a před větrem chráněného místa. Půda na tomto místě by měla být úrodná, bohatá na humus a propustná, nejlépe s reakcí blízkou neutrální. Okurky vysévejte do hloubky 1,5-2 cm , po 1-2 semenech do jednotlivých jamek. Výsev provádějte v řádcích ve vzdálenosti 80-150 cm od sebe , přičemž mezi rostlinami dodržujte vzdálenost 10-15 cm . Na závěr okurky zalijte slabým proudem vody.
Nejlepší domácí hnojiva pro okurky
Okurky potřebují nejen teplo a vodu, ale také velké množství živin. Díky správnému hnojení rodí velmi bohatě a úroda má vynikající chuťové vlastnosti. Jak jim přirozenou cestou zajistit potřebné živiny? Zde jsou nejlepší domácí hnojiva pro okurky.
Syrovátka a čpavek – do 5 litrů vody přidejte 2 sklenice syrovátky a 2 lžíce čpavku. Okurky postřikujte připraveným roztokem každých několik dní.
Ztvrdlý chléb – nejlépe se hodí zbytky celozrnného chleba bez jakýchkoli zlepšujících přísad. Naplňte jimi malé vědro do 2/3 výšky a zalijte vodou tak, aby bylo vědro pokryté. Nechte stát na teplém místě po dobu jednoho týdne. Po uplynutí této doby přeceďte přes síto a zřeďte v poměru 1:3 (1 díl tekutiny na 3 díly vody). Takto připraveným hnojivem zalévejte okurky od okamžiku vzejití až do začátku kvetení.
Nálev z kopřiv – nasbírejte mladé kopřivy a naplňte jimi do poloviny 10litrové vědro. Zalijte vodou tak, aby pokryla obsah, a nechte 2–4 týdny stát, každý den promíchejte. Před použitím zřeďte v poměru 1:10. Používáme ho každé 2–3 týdny.
Dřevěné uhlí – 1 litr prosátého dřevěného uhlí zalijte 10 litry dešťové vody. Nechte 24 hodin odstát a poté použijte k hnojení okurek jednou týdně.
Cibulová slupka – nasbírejte slupky z 2–3 kg cibule. Vložte je do hrnce a zalijte 2 litry vody. Vařte na mírném ohni asi 10 minut, poté nechte vychladnout. Přeceďte a smíchejte s 3 litry vody. Okurky zaléváme každé 2–3 dny.
Pekařské droždí – rozpusťte 1 kostku čerstvého pekařského droždí (100 g) v 10 litrech vody. Přidejte 5 lžic cukru, důkladně promíchejte a nechte několik hodin odstát. Používáme ho každé 2 týdny na zalévání.