Přeskočit na obsah

Tady je tajemství baculatých a zdravých okurek. Po tomto postupu budete mít opravdovou úrodu zeleniny

Jak se starat o okurky v zemi? Pokud chcete zlepšit jejich plodnost a zároveň zabránit rozvoji plísňových onemocnění, proveďte jeden postup – prořezávání. Někteří se možná budou divit, jak to funguje, ale pro konečný efekt to rozhodně stojí za to.

Může se zdát, že okurky jsou jednou z nejjednodušších zelenin pro pěstování doma. Nemají vysoké nároky a jsou odolné vůči proměnlivým povětrnostním podmínkám. Navzdory tomu však někteří lidé při péči o ně dělají mnoho chyb. Jednou z nich je neodtrhávání listů. Co tento postup zahrnuje a jak pomáhá? Někdy funguje lépe než hnojivo.

Je třeba okurky prořezávat? Takto to ovlivní vaše rostliny

Tady je tajemství baculatých a zdravých okurek. Po tomto postupu budete mít opravdovou úrodu zeleniny

Prořezávání okurek spočívá v odstranění přebytečných listů, postranních výhonků a samčích květů . Dělá se to proto, aby se zelenina „odlehčila“ a měla tak optimální podmínky pro růst a plodnost. Tento postup se doporučuje zejména u okurek pěstovaných na opoře, které jsou obvykle hustší než ostatní. Nezkušení zahradníci si mohou myslet, že odstranění listů rostlinám jen ublíží – vždyť právě tyto části jsou zodpovědné za fotosyntézu a dodávají jim energii. Nejde však o úplné zbavení keřů listů, ale pouze o odstranění těch, které omezují přístup světla a mohou negativně ovlivnit jejich vývoj. Výhody prořezávání okurek:

  • zlepšení slunečního světla – prořídnutí rostlin umožní světlu dosáhnout chráněnějších částí;
  • zvýšení výnosu – přebytečné listy zatěžují keře, proto po jejich odstranění rostliny začnou směřovat svou energii na plodnost;
  • prevence rozvoje chorob – zastíněná místa jsou náchylnější k hnilobě, protože špatná cirkulace vzduchu napomáhá rozvoji plísňových chorob.

Je třeba odstraňovat spodní listy okurek? Postupné odstraňování

Tady je tajemství baculatých a zdravých okurek. Po tomto postupu budete mít opravdovou úrodu zeleniny

Okurky je třeba pravidelně prořezávat po celou dobu vegetačního období. Jak na to?

  1. Nejprve připravíme a důkladně dezinfikujeme nástroje. Nejvhodnější jsou ostré zahradnické nůžky nebo speciální nůžky na rostliny.
  2. Dalším krokem je výběr správného okamžiku. Nejlepší je stříhat ráno, když není příliš vysoká teplota a rostliny jsou zalité. Neměli byste však začít stříhat v horkých dnech, protože silné slunce může spálit poškozené části.
  3. Nejprve odstraníme pouze listy, které rostou blízko země, do výšky asi 20-30 cm. Právě tyto části jsou nejvíce náchylné k chorobám, protože jsou špatně osvětlené a jsou neustále v kontaktu s vlhkou půdou.
  4. Poté prořídíme střední část keřů, k tomu odstraníme každý druhý až třetí list hlavního výhonku.
  5. Nakonec zkrátíme boční výhonky vyrůstající z listových paždí. Řezáme je nad druhým listem, aby se rostlina mohla soustředit na plodnost, a ne na produkci dalších zelených částí.

Po tomto postupu keře opatrně zalijeme, přičemž se snažíme nezmáčet listy. Po několika dnech můžeme přidat hnojivo bohaté na draslík a fosfor.