Přeskočit na obsah

Napadají vaše rostliny v této sezóně mšice? Nepropadejte panice, jednoduchý kuchyňský produkt vám pomůže se jich rychle a přirozeně zbavit.

Ach, letos jich je opravdu hodně a způsobují spoustu škody: mšice se objevují v zahradách a na balkonech. Tyto malé sající hmyzy se usazují v koloniích na mladých výhoncích, listech a květech. Rychle se množí, oslabují rostliny a mohou zničit úrodu. Okurky, ostružiny, růžové keře a ovocné stromy jsou jedny z jejich oblíbených cílů. To stačí, aby zkazily dlouho očekávanou úrodu předčasně…

Koupené chemické insekticidy nejsou ideálním řešením. Jsou toxické, zabíjejí užitečný hmyz, znečišťují jedlé rostliny a vyžadují čekací dobu, než lze zbývající ovoce sníst. A pečlivé mytí není příliš praktické!

Přírodní řešení? Jedlá soda. Tento základní produkt ve spíži umožňuje snadno vyrobit vlastní insekticid, který je účinný a neškodný pro lidi i přírodu. Zde je domácí recept na tento ekologicky čistý „afidicid“:

Napadají vaše rostliny v této sezóně mšice? Nepropadejte panice, jednoduchý kuchyňský produkt vám pomůže se jich rychle a přirozeně zbavit.

  • 1 litr teplé vody
  • 1 lžíce jedlé sody
  • Několik kapek prostředku na mytí nádobí

Večer nebo brzy ráno roztokem hojně postříkejte listy z vrchu i ze spodní strany. V případě potřeby opakujte každé 2–3 dny.

Poté sledujte účinnost vašeho domácího receptu. Počet mšic by se měl během 1–2 dnů výrazně snížit nebo dokonce zmizet. Jedlá soda je velmi vhodná pro rostliny s hladkými, pevnými listy (okurky, fazole, zelí, růže, angrešt). Pro dosažení optimálních výsledků ošetřete ihned, jakmile se objeví první jedinci mšic. Na křehkých rostlinách (mladé výhonky, bazalka) nejprve vyzkoušejte roztok na listu. Pokud je napadení příliš silné, odstraňte nejvíce napadené větve.

Napadají vaše rostliny v této sezóně mšice? Nepropadejte panice, jednoduchý kuchyňský produkt vám pomůže se jich rychle a přirozeně zbavit.

Silný proud vody (zahradní hadice, sprcha) nebo silný déšť také vyženou mšice na začátku napadení. Pravidelně se také používá směs s černým mýdlem nebo marseillským mýdlem. Buďte však opatrní, pokud používáte jedlou sodu: přísně dodržujte výše uvedené dávkování. Směs s velkým množstvím jedlé sody způsobí více škody než cokoli jiného.