Přeskočit na obsah

Žádná kopřiva, hnůj z této rostliny působí 100krát lépe. Okurky ho milují

Pěstování okurek vyžaduje vytvoření správných podmínek a ochranu. Proto je nutné používat hnojiva . To však neznamená, že budete muset sahat po hotových chemikáliích, protože si můžete připravit hnojivo sami. Budete potřebovat rostlinu, kterou najdete na louce. Naučte se tuto metodu a letos sklidíte více okurek než kdykoli předtím.

Domácí hnojivo pro okurky

To, že okurky jsou náročná zelenina, ví každý, kdo se někdy věnoval jejich pěstování. Tato zelenina nesnáší vysoké ani nízké teploty a je náchylná k mšicím, hlemýžďům a plísním, které brání jejímu správnému vývoji. To znamená, že okurky je třeba správně ošetřovat. Existuje mnoho způsobů, jak toho dosáhnout, ale nejúčinnější metodou je hnojení . Existuje jich poměrně mnoho, od hotových, které lze zakoupit v zahradnických obchodech, až po ty, které si můžete vyrobit sami. Ty se nejčastěji připravují ve formě kaše, například z kopřivy. Není to však jediná rostlina , ze které lze vyrobit hnojivo .

Žádná kopřiva, hnůj z této rostliny působí 100krát lépe. Okurky ho milují

Ukázalo se, že stejně účinná je i bezinka skvrnitá. Je považována za plevel, který se nejčastěji vyskytuje na loukách nebo v příkopech. Rostlina má stonek dlouhý 30 až 100 centimetrů s malými zelenými listy a je korunována malými bílými květy, které jsou uspořádány do tvaru polokoule. Bezina polní má vlastnosti, které okurky s radostí využívají . Níže představujeme způsob přípravy hnojiva a jeho výhody.

Rostlina je cenná pro okurky, protože obsahuje látky nezbytné pro růst úrody. Jedná se o dusík, draslík, železo, zinek, bór, vápník, hořčík a mangan. Kombinace těchto látek umožňuje rostlinám správný vývoj, což se odráží i na jejich plodnosti.

Hnojivo bude účinné pouze v případě, že je připraveno ze složek ve správném poměru. Podrobné doporučení jsme uvedli v seznamu níže.

Složky pro okurkovou kaši:

1 kg podagra

10 litrů vody

Jak připravit a použít hnojivo z mletého bezinky pro okurky?

Žádná kopřiva, hnůj z této rostliny působí 100krát lépe. Okurky ho milují

Příprava hnojiva je snadná, ale vyžaduje hodně trpělivosti. To souvisí s dobou fermentace výluhu. Vložte podagra do kbelíku nebo konve a zalijte vodou. Smíchejte ingredience. Hnojivo musí zrát na chladném, stinném místě po dobu dvou týdnů. Během této doby je třeba ingredience denně promíchávat.

Hotovou tekutinu přeceďte. Hnojivo zřeďte vodou v poměru 1:10. To znamená, že jednu část hnojiva zřeďte deseti stejnými díly vody. Získaným roztokem zalévejte okurky každé dva týdny až do konce sklizně.