Pokud sníte o vlastním ovoci na zahradě, ale nechcete trávit mnoho času péčí, pak je bobule zimolezu ideální volbou. Tyto podlouhlé sladké plody jsou dokonce zdravější a chutnější než borůvky. Ale to je jen začátek dlouhého seznamu důvodů, proč byste ji měli pozvat do své zahrady.
Kamčatské bobule se pěstují snáze než americká borůvka.
Proč pěstovat bobule zimolezu?
Zimolez je nenáročný keř, který zaujme svou výjimečnou odolností a časným plodením – první plody dozrávají již v květnu, což je mnohem dříve než u většiny bobulových keřů.
Kamčatská bobule (Lonicera caerulea) pochází ze Sibiře, proto snadno snáší mrazivé zimy a jarní mrazy. Kromě toho je prakticky zcela odolná vůči chorobám a škůdcům. Její plody chutí připomínají směs borůvek a lesních borůvek a jsou bohaté na vitamíny a antioxidanty.
Výsadba – kdy a jak?
Zimolez je nejlepší sázet brzy na jaře nebo na podzim. Keře se vysazují ve vzdálenosti 1–1,5 metru. Rostliny potřebují poměrně hodně místa, protože časem dosahují šířky asi 1 metru a výšky až 1,5 metru. Je vhodné vysadit alespoň dvě různé odrůdy, protože vnější opylovači zvyšují úrodu.
Nejlépe roste na úrodných, humózních, mírně kyselých půdách (pH 5,5–6,5). Dobře snáší slunná stanoviště, ale snáší i mírný stín. Vyhněte se však vlhkým místům – bobule nemají rády stojatou vodu. Zjistěte, jak vybrat sazenice zimolezu .
Zdraví přímo z keře
Plody zimolezu jsou nejen chutné, ale také mimořádně zdravé. Obsahují velké množství vitamínu C, antokyanů, vlákniny a látek s protizánětlivými a antibakteriálními účinky. Pravidelná konzumace může podpořit činnost srdce a zlepšit zrak. Plody zimolezu jsou jedním z nejlepších zdrojů antioxidantů.
Sklizeň se obvykle koná v květnu a červnu, v závislosti na odrůdě a počasí. Plody jsou vynikající k přímé konzumaci, ale také se hodí k přípravě džemů, džusů a dezertů. Lze je přidávat do ovesné kaše, palačinek a lívanců.